«полярний ісус»: як сектанти влаштували найстрашнішу бійню в історії канади

80

Історія знає чимало випадків, коли людина називала себе месією і намагалася вершити долі людей. Це майже завжди закінчувалося трагедіями, іноді національного масштабу. Такі, але одного разу «ісус» з’явився в благополучній канаді, правда, в одному з найбільш її північних арктичних регіонів. У 1941 році інуїтський шаман, прочитавши біблію, оголосив себе сином божим і почав винищувати одноплемінників в ім’я своїх божевільних ідей.

Сталася ця історія в 1941 році на полярному архіпелазі белчер, розташованому на неосяжних просторах гудзонової затоки. Більше 1500 островів, що входять в архіпелаг, населяли кілька десятків ескімосів-інуїтів, роками не мали зв’язку з цивілізацією і живуть так само, як їх предки століття тому.

Архіпелаг белчер на карті канади

Жителі островів белчер звикли у всьому розраховувати тільки на свої сили — все, що було потрібно для харчування, виготовлення одягу, жител і знарядь праці, давала інуїтам тундра і море. Але в 1941 році природа зіграла з цим народом злий жарт — кудись запропастилися морські тварини і арктичні зайці, улов риби став дуже мізерним, а птахи покинули населені людьми острова.

Розраховувати доводилося тільки на свої сили — білі люди були дуже далеко, та й ніхто з остров’ян не міг сказати, де їх потрібно шукати. Тому вся надія була на милість богів, з якими спілкувався місцевий шаман чарлі оуерак. Це був енергійний 27-річний чоловік, який щиро бажав допомогти одноплемінникам.

Шаман пірнав в океан, щоб умовити матір тварин таканакапсалук повернути тюленів, влаштовував обряди на честь небесного владики сілли, щоб він змусив здатися птахів і зайців, але все було безуспішно. Зима посилила страждання інуїтів-вона видалася на рідкість холодна і сніжна.

Одного разу боги відповіли доведеному до відчаю оуераку прямо під час камланія. Над арктикою пройшов фантастичний по красі метеоритний дощ і це було точно знамення. Інуїти заціпеніли від жаху, а сам шаман впав у транс і перестав реагувати на події навколишнього світу.

Шаман інуїтів

Але найдивовижніша і найстрашніша подія сталася, коли шаман прийшов до тями. Чарлі заявив, що знайомі багатьом поколінням інуїтів боги померли все до єдиного і більше не зможуть допомагати людям. Це було ударом для всього нечисленного населення архіпелагу, але у оуерака була і хороша новина.

Шаман повідомив, що він ісус і не залишить свій улюблений народ. Він підготує інуїтів до прийдешнього кінця світу, а допомагати в цій справі йому буде сам бог. Творцем чарлі, недовго думаючи, призначив свого хорошого знайомого пітера салу-людини значної комплекції і великої фізичної сили. Інуїтам залишалося лише визнати владу «ісуса» і «бога» і, без сумнівів, виконувати всі їхні вказівки.

Слід згадати про те, що в 40‑е році всі ескімоси канади вже вважалися християнами, хоча багато хто так і продовжували вірити в старих, традиційних богів. На архіпелаг белчер нова релігія потрапила в сумці того самого пітера сала у вигляді єдиного примірника біблії. Мисливець був єдиним, хто знав англійську мову і спілкувався з білими людьми, що живуть на «великій землі».

Мисливець інуїт

Деякий час сала читав книгу співуче оуераку і той впадав від цих мантр в прострацію. Шамана взагалі було легко довести до істерики або релігійного екстазу — для його професії це було скоріше плюсом, ніж недоліком. Вчений і мандрівник лоуренс міллман, який відвідав архіпелаг белчер в 90-х роках, припускав, що чарлі був не шаманом, а звичайним самозванцем, якого вважали магом через його ексцентричну поведінку.

Справа в тому, що духовного лідера нікому було навчати шаманському ремеслу, так як жителі архіпелагу були завжди максимально ізольовані навіть від побратимів інуїтів. Можливо, комплекс оуерака, пов’язаний з «професійною неспроможністю» і став однією з важливих причин трагедії.

Головним релігійним обрядом інуїтів завжди був ритуал виклику таканакапсалук — матері всього живого. Зазвичай плем’я збиралося біля багаття і на чолі з шаманом доводило себе піснями і танцями до трансу. Після цього кожен з учасників каявся в гріхах, щоб отримати прощення богині і заручитися її подальшим розташуванням на полюванні і риболовлі.

Цей ритуал оуерак і сала пристосували для потреб свого нового культу. Перший же ритуал покаяння «ісусу» призвів до трагедії. 13-річна сара алаукок, каючись у гріхах, раптово заявила, що вважає оуерака і салу самозванцями. «ти-не ісус, а ти — не бог, ви — брехуни» — заявив дитина, вказуючи пальцем на нових божеств.

Це призвело в лють не тільки шамана і його помічника, але і багатьох присутніх. Сару тут же оголосили сатаною і почали нещадно бити. Закінчилося все тим, що рідний старший брат дівчинки витягнув її з натовпу і під схвальні вигуки «віруючих» роздробив їй череп прикладом рушниці.

Культ «ісуса» оуерака вимагав введення все нових і нових правил. Шаман убив усіх їздових собак стійбища, як це йому було «велено згори». Тепер маленьке плем’я архіпелагу белчер було повністю відрізано від світу і його члени опинилися у владі збожеволілих культистів.

Вбивство сари справило сильне враження на» паству», тому оуерак і сала продовжили полювання на відьом. Незабаром ще двоє інуїтів були звинувачені в змові з дияволом і вбиті. Одним з нещасних був літній мисливець, засумнівався в божественній сутності шамана-його за це пронизали гарпуном. Як померла третя жертва точно невідомо, до нас лише дійшла інформація, що погубило його небажання захоплюватися «ісусом» і «богом».

Жорстокість чарлі оуерака протверезила пітера салу, який хоч і носив титул «бога», не схвалював жорстокі і безглузді розправи. Мисливець зрозумів, що має справу не з шаманом, чинним на благо племені, а з кровожерливим непередбачуваним психопатом.

Але вплив «ісуса» в племені було вже настільки сильно, що сала не наважився виступити проти нього відкрито. Пітер вчинив малодушно, але саме завдяки йому вдалося зупинити сектантів. Одного разу вночі «бог «втік від» ісуса» і пішки перетнув величезну відстань до найближчого селища, де були офіційні представники влади канади.

Там пітер розповів про те, що відбувається в його стійбищі і покаявся в тому, що хоч і побічно, але причетний до трьох вбивств. Для арешту кровожерного монстра був виділений загін кінної поліції, дорогу якому показував щиро розкаявся сала.

Офіцер королівської канадської кінної поліції

Але поки мисливець ходив за допомогою, пройшло чимало часу і в племені з’явився новий релігійний діяч. Сестра чарлі оуерака міна оголосила себе «марією» і зажадала, щоб їй поклонялися так само як і братові. Нею була вироблена нова концепція, пов’язана з втечею пітера сали. Міна заявила, що» бог » зник, але ось-ось з’явиться в блискучих вбраннях і тоді настане страшний суд.

Щоб прискорити явище «бога», жінка зібрала на крижині дев’ять старих і дітей. Вона змусила їх роздягнутися догола і сидіти нерухомо в очікуванні нового пришестя. До того моменту коли сала явив себе разом із загоном кінної поліції, шестеро нещасних замерзли на смерть. Майже всі загиблі були дітьми та підлітками.

Поліція заарештувала «ісуса» і «бога» і доставила їх в селище, де можна було провести суд. Вирок виявився напрочуд м’яким-чарлі оуерак і пітер сала отримали всього по два роки каторжних робіт. Крім цього їх назавжди вигнали з племені. «марія» міна і адепти нової віри, які брали участь у вбивствах і знущаннях, не понесли ніякого покарання взагалі.

Чарлі оуерак (в центрі) і пітер сала (ліворуч)

Через деякий час на островах белчер з’явилися місіонери, які хрестили інуїтів і розповіли їм про справжню любов бога до людей. Але пережили трагедію зими 1941 року ескімоси так і не стали добрими християнами — після кривавих служб оуерака вони скептично ставилися до релігії білої людини і навіть вважали її злом. Досі белчерці вважаються християнами лише формально-до церкви вони не ходять і про ісуса розмовляти ні з ким не хочуть.